Friday 19 April 2013

Thursday 18 April 2013

Lecture at the University of Athens, 24.04. 2013, 15.00

Γιάννης Στουραΐτης

"Η ταυτότητα ως ιδεολογία; Η χρησιμότητα του ερωτήματος στην ιστορική προσέγγιση της βυζαντινής κοινωνίας εκ των κάτω" 

Το περιεχόμενο των αναλυτικών όρων 'ταυτότητα' και 'ιδεολογία' έχει υπάρξει αντικείμενο εκτεταμένης κριτικής μελέτης στο πλαίσιο της συστηματικής χρήσης τους ως βασικών αναλυτικών εργαλείων των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών από τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα και εξής. Στο ερευνητικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου της Βιέννης που διερευνά την ιδεολογική διαφοροποίηση των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων (subaltern masses) σε σχέση με τα κυρίαρχα ρωμαϊκά αυτοκρατορικά ιδεώδη στη βυζαντινή κοινωνία (7ος-12ος αι.), οι δύο έννοιες έχουν κεντρικό ρόλο στην ανάλυση και ερμηνεία του κειμενικού υλικού. Η παρούσα ανακοίνωση θα επιχειρήσει μια προσέγγιση στο ζήτημα της διασύνδεσης τους σε μεθοδολογικό επίπεδο και της σημασίας που αυτή έχει για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ανακύπτουν στην προσπάθεια διερεύνησης συλλογικών αντιλήψεων και ιδεών πέρα από τα όρια της κοινωνικής ελίτ.


Τετάρτη 24 Απριλίου 2013, ώρα 15.00

Πανεπιστήμιο Αθηνών
Φιλοσοφική Σχολή
Τμήμα Φιλολογίας - Αίθουσα 826

Wednesday 17 April 2013

Book tip!

Caspar Hirschi, The Origins of Nationalism. An Alternative History from Ancient Rome to Early Modern Germany. Cambridge University Press 2012, 253pp.




For introductory note and table of contents click here.
f

Identities and Ideologies in the Medieval East Roman World , edited by Yannis Stouraitis, Edinburgh Byzantine Studies (Edinburgh: Edinburgh ...